Feed on
Posts
Comments

gul-påsk-kyckling-höna-tupp-kam-hår-trassel-film-devilhouse-dålig-bra-…

Vi sitter i den varma jaktstugan vid uttersjön, leker lekar och äter choklad och nötter i väntan på att det ska bli kväll. Nu kanske klockan är åtta men riktigt än vill vi inte sova. Även fast våra bivacker är färdig grävda och sovplatserna är redo för en natt i bivack. -12 grader, men inne i bivacken påstår de att det är 0 gradigt. Jag vet inte om det stämmer, jag vet bara att jag ska klara av en natt ute.

Vi började vår tur på längdskidor, 3 km, uppför. Stannade till för att fika och för att försöka göra ett vindskydd efter halva vägen. Jag vet inte om vi skulle lyckas sätta upp ett vindskydd snabbt ifall det blir storm, när det såg ut så här när vi lugnt och stillsammt fick försöka.

Framme i Uttersjö så plockade vi fram spadar och började gräva bivackerna. Vi grävde och grävde, tog en paus för mat, sen grävde vi ännu mer. Efter tre timmars grävande hade vi lyckats göra en koja med tre sängplatser.

gul-påsk-kyckling-höna-tupp-kam-hår-trassel-film-devilhouse-dålig-bra-…

Nu sitter vi i jaktstugan och väntar på att klockan ska bli lite mer, värmer våra stelfrusna fingrar och tår och leker lekar.

När klockan närmare sig elva så börjar vi klä på oss för en natt ute i bivacken, lager på lager, mössa, vantar, halsduk. Värme. Jag vill inte frysa och jag ska ligga där ute hela natten. Vi kissar en sista gång, sen kryper vi in i bivackerna, ner i sovsäcken, drar upp dragkedjan och drar ner mössan. Blundar försöker sova, försöker få upp värmen, försöker.

Jag är upp två gånger under natten. Ser stjärnhimlen och undrar varför den kan vara så nära, undrar hur varmt det är inne i jaktstugan, kryper in i bivacken och ner i min sovsäck. Bara några timmar till, sen är natten slut. Jag längtar lite men vill samtidigt inte att den ska ta slut, för det är antagligen enda gången jag sover i en riktig bivack.

Jag lyckas, jag dvalar mig  igenom hela natten. Det är till och med så att jag har det stundtals ganska behagligt, jag fryser inte men jag svettas inte heller. På morgon packar jag ihop mina saker och går in i den varma stugan. Värmer upp mina fötter igen.

När alla vaknat till liv, äter vi frukost, leker lekar, -16 grader. Tar skidorna hem igen. Det går fort hem, nedför. Jag kan inte svänga på skidorna, så jag trillar slår knäet i skidan och har nu ett blåmärke på mitt knä. Men det är det absolut värt, efter en sån superrolig skidtur med klassen och naturguiderna. <3

( vi skulle lyssnat på pärlugglan, men den var tyst när vi var där. Den hade nog inget den ville berätta för oss. )

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu