Fylld paprika, ugnsstekta rotfrukter &”getostcreme”
Röd paprika
quornfärs
tacokrydda
svamp
zucchini
ost
gullök
potatis
morötter
rödbetor
creme freich
riven ost
Dela potatis, morot, rödbetor i lagom stora bitar, lägg på en plåt och ställ in i ugnen. Stek qournfärsen, lök, svamp zucchini. Blanda i tacokryddan.Dela paprikan på mitten och stek i stekpannan för att få en snygg yta på paprikanlägg i en ugnsäker form och fyll paprikan med tacofärsen, strö över ost och in i ugnen. När osten har fått fin färg är de redo att ätas..
Blanda till en sås av creme freich, riven ost och passande kryddor och servera tillsammans med ungstekt potatis, rödbetor och morötter.
Rödbetsbiffar rostade potatis och ”getostcreme”
2 förp kokta kikärter (à 380 g)
ca 6 normalstora rödbetor (6 motsvarar 600 g)
2 vitlöksklyftor
2 msk majsstärkelse (Maizena)
2 ägg
2 tsk hackad färsk eller torkad rosmarin
salt och peppar
2 msk smör eller margarin
150 g riven ost
2 dl lätt crème fraiche
Skölj kikärterna och låt de rinna av. Skala rödbetor och vitlök. Riv rödbetorna och vitlöken fint. Mixa kikärterna i en matberedare. Tillsätt majsstärkelse, ägg och rosmarin. Vänd ner rödbetor och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Forma 8 biffar. Stek dem sakta i matfettet i en stekpanna på medelvärme ca 5 minuter på varje sida under lock. Riv ost och smula ner i en bunke. Blanda ner crème fraiche. Smaksätt med salt och peppar.
Servera biffarna med ”getostcrème” och rostad potatis.
Lasagne
200 g lasagneplattor
1 dl riven ost att strö över
Tomatsås
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 msk olivolja
500 g krossade tomater
1 tsk strösocker
1zucchini
Crème fraiche sås
4 dl lättcrème fraiche
ost
salt och peppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Tomatsås: Skala och skiva eller hacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan, tillsätt tomaterna, socker och zucchinin (som du delat i grova bitar. Låt det koka ihop 5-10 minuter.
Crème fraiche sås: Koka crème fraichen och rör ner osten i såsen, smaka av med salt och peppar.
Dela lasagneplattorna i 3-4 lika stora bitar (för 4 port). Lägg lite av tomatsåsen i botten på en ugnssäker form. Varva plattorna med tomat- och crème fraiche sås. Spara lite av den vita såsen och bred över. Strö på lite riven ost.
Sätt in mitt i ugnen ca 20 minuter.
Bönbiffar
400 g kokta kidneybönor
2 medelstora kokta potatis
0,5 gullök
0,5 dl ströbröd
0,5 dl havregryn
1 msk tomatpuré
sesamfrö
vitpeppar
rosmarin
salt
peppar
Mosa potatisarna, tillsätt bönorna, hacka löken och mosa i den i smeten. Tillsätt resten och blanda. Forma till biffar och vänd dem i sesamfrö innan stekning. Stek på svag värme tills de blivit fast och fått fin färg. Servera biffarna med potatis och kanske en sås
Linsfyllda pitabröd
lök
vitlöksklyfta
gröna linser
röda linser
buljong
salt
garam masala
olja
vatten
skala hacka löken fräs i olja. Tillsätt gröna linser, vatten, buljong, salt, garam masala. Sjud i fem minuter. I med de röda linserna och låt sjuda 10 minuter tills vattnet kokat bort och linserna mjuknat. Ät i pitabröd som du fyllt med sallad, gurka, tomat och en klick turkisk yoghurt överst.
Mums!
Linsgryta
½ röd paprika
½ gul paprika
½ grön paprika
2-3 morötter
olja
2 dl röda linser
4 dl vatten
spiskummin
mald koriander
salt
fräs chili, paprika, purjolök och morötter i olja, blanda i linserna, vatten och sedan spiskummin, koriander och salt. Servera grytan med nachochips, gräddfil eller med broccoli på sidan av.