Feed on
Posts
Comments

Merhaba Hamam

”Något man bara måste uppleva om man är i Turkiet är Hamam- Turkiskt bad” Japp det var så hon sa, reseledaren Fanny när vi satt på bussen på väg till Alanya från Flygplatsen. Jag köpte en biljett för att kunna besöka Kleopatra hamam av henne och tänkte att det lät intressant och att det måste jag faktiskt testa nu när jag ändå är här.

Så måndag förmiddag gick jag sakta ner för trappen för att komma till Hamamet, blev välkomnad av en kille som berättade vad som skulle hända och hur det gick till. Blev inslussad genom ett draperi där jag mötes av en vänlig kvinna i trettioårsåldern, hon visade mig ett skåp och pekade på mina kläder. Jag fattade, vi pratar inte samma språk så vi tar det på teckenspråk. Jag börjar ta av mig och stoppa in mina kläder i skåpet, när jag anser mig vara klar står jag i bikini och låser skåpet. Men kvinnan som jobbar där tycker inte desamma, utan pekar på bikiniöverdelen och på skåpet och jag råkar nog uttrycka ”shiit”, för hon ler, jag ler tillbaka och stoppar in även den i skåpet. Just i det ögonblicket undrar jag vad jag gett mig in på och hoppas innerligt att det bara är tjejer inne i nästa rum.
Jag får gå in i ett varmt rum, där det redan ligger några på en kaklad upphöjning med skum över sig, som tur är, är det bara just tjejer där inne, jag får först sitta på en av kortsidorna i väntan på min tur, tjejen som jobbar där inne häller varmt skum på mig och det känns redan mindre naket att sitta där. Sen blir jag uppflyttad på ”Bänken” och där i värmen får jag ligga och svettas och försöka att inte somna. Tillslut blir det min tur, först häller hon riktigt iskallt vatten över mig och sen skum, som hon skrubbar kroppen med med hjälp av en speciell vante, där efter varmvatten och ännu mer skum och lite lätt massage. Sen får jag gå in och duscha av mig, får en handduk som mer liknar en bordsduk om mig och får sätta mig där det är lite svalare för att till sist följa med en annan kvinna in i massagerummet för att få en 30 minuters helkroppsmassage som avslutades med någon slags doft som gjorde att man slutade andas för några sekunder. Men oj så skönt det var!

När jag tackar för mig och går upp för trappen för att möta solen och Turkiet i min välskubbade kropp, tänker jag endast herregud, men självklart var det värt sina pengar, det var helt enkelt en härlig upplevelse och något man måste uppleva när man besöker Turkiet.

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu